Fabrikanten

Best verkochte producten

Nederlandse naam

Gemarmerde salamander

Latijnse naam

Ambystoma opacum

Kosten

Tussen €10 en €50

Opstartkosten

Tussen €10 en €50

Onderhoud

Minder dan €10

Grootte

Tussen de 9 en 11 cm

Leefgebied

Het oosten van Noord-Amerika

Levensduur

Niet bekend, maar waarschijnlijk vele jaren

Carnivoor/Herbivoor/Omnivoor

Carnivoor

Geschikt voor beginners

Nee

UV-lamp vereist

Nee

Wordt in gevangenschap gefokt

Ja

 

Profiel

Een kleine, ineengedrukte salamandersoort met een afgeplatte kop en een cilindervormig lichaam. Er zitten witte strepen op de mannetjes op een zwarte ondergrond en de vrouwtjes hebben grijze strepen.Ze hebben geen vliezen tussen de tenen en dit soort leeft op het land. Ze planten zich daar ook voort

Welk karakter hebben ze?

Het zijn schuwe nachtdieren en ze worden niet graag opgepakt.

Welke huisvesting hebben ze nodig?

Een glazen terrarium van ongeveer 60 x 30 cm is groot genoeg voor een kleine groep en ze hebben een strooisellaag van ongeveer bodembedekking nodig die dik genoeg is om zich in te graven. Ook moet er veel stukken boomschors in zitten om zich te kunnen verstoppen.

Onder welke omstandigheden leven ze?

In de zomer hebben ze lage temperaturen nodig tot 20°C, in de winter zelfs tot 5°C. Sommigen uit het zuidelijke deel van hun leefgebied kunnen gevoeliger zijn voor koude omstandigheden.

Hoeveel tijd per dag kosten ze?

Elke dag tussen de 5 en 10 minuten, maar tijdens de actieve perioden is er meer aandacht nodig. Ze mogen in de winter in rust gaan en dan is er minder zorg nodig.

Welke soorten zijn er?

Heel simpel: geen! Alleen het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. Er zijn wel aanverwante soorten maar die zijn erg moeilijk te verkrijgen.

Welke zorg hebben ze nodig?

Elke dag moet er grondig gesproeid worden. Het mag niet uitdrogen maar ook niet door en door nat. Ze kunnen, indien nodig, 2 dagen zonder voedsel. Als eten langer dan een dag in het terrarium blijft liggen, moet er minder gegeven worden. In de winterrust mag er helemaal geen voer meer gegeven worden, af en toe sproeien blijft echter wel noodzakelijk.

Wat eten ze?

Kleine insecten (bv krekels en regenwormen). Ze eten vaak in de nacht en al het eten moet worden bepoederd met vitamine- en mineralensupplementen.

Zijn ze makkelijk te kweken?

Ze paren in het wild in de herfst en dan leggen ze hun eieren in kleine kuilen die later vollopen met regenwater. Op dat moment komen de eieren uit en beginnen de larven zich te ontwikkelen. Het nabootsen hiervan is moeilijk, maar niet onmogelijk.

Welke nadelen hebben ze?

Nakweek van de salamander is bijna niet te verkrijgen.


Volg ons op Facebook