Fabrikanten

Best verkochte producten

Iguana iguana, Groene leguaan

NL naam: Groene leguaan

Latijnse naam: Iguana iguana

Grootte: tot 150 cm

Terrarium: 200x100x200 CM

Herkomst: Midden en Zuid Amerika

Biotoop: Tropisch regenwoud

Lampen: UV noodzakelijk

Temperatuur: 25 tot 35 graden

Voeding: plantaardig

Voortplanting: Eierleggend

Leeftijd: tot 25 jaar

Latijnse naam: Iguana iguana
   
Nederlandse naam: Groene leguaan
Duitse naam: Grüner Leguan
Engelse naam: Common Iguana
   
Plaats in het dierenrijk:  
Klasse:                           
Reptilia
Onderklasse: Lepidosauria
Orde:   
Squamata (hagedissen / slan­gen)
Suborde
Sauria (hagedissen)
Infraorde: Iguania (leguaanach­ti­gen)
Familie: Iguanidae (leguanen)
Onderfamilie Iguaninae (leguanen s.s.)
   
   
Lengte: Tot 200 cm.
   
Herkomst: De groene leguaan komt voor van Midden-Amerika tot centraal Zuid-Amerika.
   
Terrariumtype:

Deze dieren vragen een groot terrarium met een zeer hoge lucht­vochtigheid. De bodem kan het best vochtig zijn. Als materiaal kunnen barkhydro-korrels of sphagnum worden gebruikt.

Klimtakken mogen niet ontbreken. Een water­partij en/of een regeninstalla­tie zijn aan te beve­len. Er moet wel goed worden gelet op schimmelvorming. Een paluda­riumvorm is ook mo­gelijk. Grotere dieren vreten de planten overi­gens ge­mak­kelijk aan.


Minimale grootte terrarium: 200 x 150 x 200 voor een koppel of trio. (Altijd één man met twee vrouwen in geval van trio, zet nooit twee mannen bij elkaar. Deze zullen namelijk gaan vechten.)

   
Temperatuur
Dagtemperatuur: 25 - 30 °C.
Nachttemperatuur: 20 - 24 °C.
UV lampen zijn nodig zodat het dier vitamine D3 kan opnemen. Bijvoorbeeld Reptech.
   
Voedsel: Alle soorten bladgroenten (andijvie) en zacht fruit. Ook bloemen (paarde­bloemen) kunnen worden aangeboden. Vooraf het voedsel bestrooien met calciumpoeder, bijvoorbeeld Repti Vit. Eén keer per week een vitaminepreparaat toedienen (zie ook 'water'). Jonge dieren eten ook insecten. Pasgeboren dieren eten de ontlasting van de ouderdieren.
   
Water:
De dieren vragen een grote waterbak, eventueel ook om in te baden. Het water daarin moet dagelijks worden ver­verst. Tevens moeten de dieren elke dag worden be­sproeid. Gebruik zowel voor de drinkbak als bij het sproeien lauw water. Eén keer per week moet aan het water een vitaminepreparaat worden toegevoegd.
   
Voortplanting:                   
De dieren zijn eierleggend. Het aantal eieren per legsel bedraagt 20 tot 40 stuks.
   
Overige opmerkingen:

Bij grotere dieren kan de bodemlaag proble­men geven met het ver­schonen.  Papieren verplicht (Cites B-dier. Geen wildvang te verkrijgen).

Elk dier is een individu, het kan zijn dat een exemplaar afwijkt van de soortstandaard.

 

De groene leguaan is groen/grijs van kleur en is meestal overdag actief. Ze worden gemiddeld 1,20 meter tot 1,50 meter lang, maar kunnen ook zo maar twee meter worden. Op de staart zitten zwarte of donkerbruine dwarsbanden, op zijn rug en nek zitten stekels die een soort kam vormen en onder de kop hangt een grotere.

Ongeveer 3/4 van een leguaan bestaat uit staart. Met deze staart kunnen ze flinke klappen uitdelen als ze zich bedreigd voelen, dus pas op! De Groene Leguaan leeft van nature in vochtige bosachtige gebieden, waar ze in de buurt van wateren en rivieren verblijven. De volwassen dieren leven meestal in de boomtoppen, de jongere dieren zitten meestal wat lager in de bomen of op de oevers van een rivier Overdag als het wat koeler is zijn ze liever op de grond. Ze slapen of schuilen soms in holen of onder stronken en omgevallen bomen. Zodra de zon weer schijnt klimmen ze weer in de bomen om zich op te warmen.

Ze zijn helemaal aangepast aan het leven in de bomen en hun groene kleur zorgt voor camouflage. Hun sterke poten hebben scherpe nagels zodat ze goed grip hebben op de takken en staart dient als roer als ze van tak naar tak springen.

Ze komen in veel verschillende landen voor. Enkele landen zijn: Zuid-Mexico (Yucatan), Nicaragua, Guatemala, El Salvador, Honduras, Belize,Costa Rica, Panama, Brazilie, Venezuela, Suriname en de Antillen.

De groene leguaan heeft ook vijanden, vooral in het jeugdstadium. In de eerste drie maanden van zijn leven is vooral de helmbasilisk een groot gevaar voor een jonge leguaan. De helmbasilisken eten ook de eieren van de leguaan. Verder zijn er verschillende hagedissenetende slangen, roofvogels, roofzoogdieren en andere grote hagedissen zoals de zwarte leguaan. Een volwassen leguaan is een hagedis die zich niet gemakkelijk laat grijpen. Een volgroeide leguaan heeft weinig natuurlijke vijanden. De enige gevaren voor een volwassen leguaan zijn krokodillen, grote slangen zoals de Boa constrictor en de anaconda.


Volg ons op Facebook